Column Loek Peters

De tuin op de schop

September 2014

 

Planten zijn levende wezens die groeien en bloeien. En dus eindig zijn. Sommige planten worden duizenden jaren oud.  En anderen leven vaak maar een seizoen of nog korter. De categorie eenjarigen valt hier onder. Die draaien in een seizoen hun hele cyclus, kiemen, blad vormen, bloeien, zaad maken en sterven.

 

Bij de bomen zijn wilgen, lijsterbes en vlier bijvoorbeeld kortlevende soorten. Ook onder de heesters zijn er  en natuurlijk ook onder de vaste planten. Dat levert dan een kale plek in de beplanting. Accepteren dat dit de normale gang van zaken is in de natuur is het beste en verstandigste uitgangspunt. Nog een stap verder is de kans om op die open plek iets nieuw dat u al lang wilden kopen te planten. En dan kan het ook  gebeuren dat u die hele hoek of die plek maar meteen onder handen neemt omdat die al lang op  lijst van klussen die nog gedaan moeten worden staat.

 

Zo’n klus betekent niet dat alle planten weg moeten. Dan is dus een plan van aanpak nodig en de herfst is de beste tijd om daarmee te starten. Maak een klein schetsje of tekening van de plek. Teken de planten in die blijven en merk die met een naamkaartje al dan niet aan een tonkinstok bevestigd. De planten die weg kunnen of moeten vinden mogelijk elders inde tuin onderdak. Of waren aan het einde van hun leven en is er vanzelf een open plek. Haal de planten die weg kunnen uit de grond. Voorzichtig als de grond nat is en als het vriest  wachten tot het voorjaar.

 

Op de open plekken kunt u compost uit strooien, die u kunt laten liggen, onderwerken kan voor het planten van nieuwe planten en dan is het al weer voorjaar. En dan zijn we bij die nieuwe planten. Het kan niet genoeg benadrukt worden, de juiste plant op de juist plaats. Dat wil zeggen, bekijk de plek: welke grond, nat of droog, zon of schaduw en zo ja hoeveel schaduw. Dat voorkomt dat u weer tegen een kale plek aankijkt. Klinkt een beetje vervelend maar Moeder Natuur marchandeert niet. Uw beurs ook niet. Vervolgens de zoektocht naar de nieuwe planten, die u volgend voorjaar poot.

 

Poten van planten is niet zo ingewikkeld: bomen en struiken/heesters in een container kunnen het hele jaar de grond in, alleen niet als er sneeuw ligt of de grond bevroren is. Prop de wortels niet in het plantgat, dat moet zo groot zijn dat de wortels en in passen. Bomen zet u vast door een paar zo’n 50 cm lange weide palen schuin in de grond te slaan, net onder het maaiveld en maak daar de stam aan vast met de rubberen windels die in de handel zijn. Als u een boompaal makkelijker vindt, doen en plaats die aan de westkant van de boom. Let in de jaren er na op schuren en in groeien. Na het planten water geven en de grond aan duwen, stevig losjes

 

Struiken kunnen op dezelfde manier als bomen gepoot worden, alleen is geen paal nodig. Let bij alle planten op of ze water nodig hebben in een lange droge periode. Februari kan nog wel eens erg droog zijn en maart en april ook. En geef een keer veel water en niet elke keer kleine beetjes. Let bij alle planten op hoe diep ze gestaan hebben, u ziet dat aan de verkleuring van de stam Koop kwaliteit die uit de aard der zaak geld kost. Vaste planten ook in een ruim gat en de eerder uitgestrooide compost lichtjes onderwerken. Ook hier wortels spreiden. En als de zomer er weer is ziet die hoek er helemaal nieuw uit, dat is het leuke van tuinieren, je blijft aan de gang

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015