Column Loek Peters

In de volle zon

Mei 2014

Dat is dan meteen het andere uiterste. Met evenveel mogelijkheden als volle of half schaduw. Ook hier: de juiste plant op de juiste plaats. Voorbeelden van plekken op aarde in de volle zon: de Macquis in Zuid-Frankrijk, Italie en de Alpen,maar ook verder in de Balkan, Kalkrijk en kiezel, stenen, een soort halfwoestijn. En wat komt er vandaan? Ontzettend veel kruiden en populaire planten. Zoals Lavendel, Salvia soorten, thijm, valeriaan, Origanum, de lijst is eindeloos lang. Bijna allemaal houden ze van kalk en niet te zware grond. Onze beroemde löss valt daar niet onder. Maar lichte gronden zijn een goed uitgangspunt. Met kiezel en maaskeien kunt u er een bijzondere tuin of een bijzonder stuk in uw tuin mee maken. Planten zoals Sedum en Sempvivum, grassen als Festuca en Briza maken dat stuk alleen maar mooier. Ook de lage Phlox en Aster, de soorten uit de bergen groeien en bloeien er prima

Als u inspiratie wilt op doen moet u kijken naar de tuinen van de beroemde Beth Chatto in Colchester, vlakbij Harwich in Engeland. Haar beroemde tuin is een oude grindgroeve, beneden schaduwrijk en vochtig en boven kurkdroog en zoals gezegd grind en zand. Op reis in Frankrijk met de eveneens beroemde Christophor Lloyd vonden zij in dat warme zuiden dat beroemde natuurgebied en de oplossing voor het kurkdroge stuk tuin. Grindtuinen zijn haar vinding en haar grindtuin is wereldberoemd. Voordeel van zo’n tuin is ook dat er weinig onderhoud gepleegd hoeft te worden. Ook coniferen en bomen en heesters die van schrale grond houden kunnen toegepast worden. Ze heeft er een boek over geschreven met namen van planten die daar bewezen in East-Anglia winterhard zijn en dus ook bij ons. Menige voortuin, nu triest van grijzigheid zou er van opknappen en mijn voortuin is niet alleen van mij maar ook van alle voorbijgangers. Nog een aspect is dat deze planten allemaal een grote bijdrage leveren aan eten voor bijen en hommels en andere bevruchters bomen en planten.

Een ander beroemd gebied zijn de Amerikaanse prairies. Goede klei, maar ook bloedheet, kurkdroog, vaak heftige buien en dan weer droog en volle zon. Houdt u van grassen tuinen is dat uw inspiratie. Zoek maar eens naar prairietuinen, u wordt op uw wenken bediend. De klei hebben we en als u zoekt vindt u schitterende voorbeelden van dit type tuin. Compleet met de vaste planten die ook van die omstandigheden houden, zoals Echinacea, Rudbeckia, Helenium en soortgelijke schoonheden. Afknippen in het voorjaar, de winter levert in dit type tuin een prachtige beeld, vooral als er sneeuw op de oude bloemhoofden ligt. Vindt u het voorjaar te kaal, plant dan zoveel soorten bollen als u belieft en u hebt 365 dagen een mooie tuin. Net als de grindtuin is ook deze tuin niet zo bewerkelijk. Grassen en vaste planten blijven van huis uit mooi rechtop staan, ook na zware regen en onweersbuien. De ook al beroemde tuinman Piet Ouddolf gebruikt grassen in zijn borders en dat is weer een andere weg naar een mooie tuin. Ook zijn ontwerpen zijn maatgevend geweest en zijn dan eigenlijk nog.

Bij al deze inrichtings mogelijkheden van de tuin is het altijd maatgevend dat het uw tuin is waar u plezier aan moet hebben. De andere kant is dat u het wiel niet hoeft uit te vinden. De tuin achter de kwekerij bevat veel voorbeelden van planten combinaties. Wandelt u daar rond let dan op zaken als zon, schaduw, bomen in de buurt en andere aspecten. En de grond is onze beroemde Zuid-Limburgse klei, met zijn vele mogelijkheden en ook onmogelijkheden. De Oma tuintjes, voorbeelden van kleur en fleur, makkelijk in onderhoud, de tuin deed Oma er immers bij, zijn een derde voorbeeld. In Engeland heten ze cottage tuinen. Rozen, groenten, fruit, hagen en pergola’s, u vindt er alles in losverband. Ook hier, in de “echte”, weinig opbindwerk, dat kwam later, toen Oma’s dochter meer tijd kreeg. Stevige planten, wat ziek werd of niet wilde verdween naar de composthoop. Alleen die planten die bewezen hadden dat ze tegen alle wisselvalligheden van ons weer bestand zijn overleefden en werden cadeau gedaan. Moet je natuurlijk mee oppassen, dat zijn bijna altijd enthousiaste groeiers, die cadeautjes, maar daarom niet minder mooi. Grind- prairie- en cottage tuinen hebben meet elkaar gemeen dat de juiste plant op de juiste plek het uitgangspunt is. Doe er uw voordeel mee.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015