Column Loek Peters

Klavertjes

Mei 2015

 

De wetenschappelijke naam is vaak een leuke puzzel, samengesteld uit Oud Griekse en Latijnse woorden en mijnheer Backer heeft een dik boek geschreven met de lange naam

“Verklarend woordenboek van wetenschappelijke plantennamen”. Daar moet je soms in spieken, gelukkig is de hoofdinhoud geen computer en verfris je je geheugen. Klaver heet officieel Oxalis en is afgeleid van de Oud-Griekse naam voor het klavertje oxus en dat betekent dan weer zuur, naar de smaak van het plantje. Niks nieuws, doen we nog altijd, kijk maar naar klaverzuring.

 

Verzamelen doet de mens zo oud als  zij/hij is en ook nu verzamelen plantenmensen van alles, al dan niet als Nationale Collectie van hun land. Men gaat ook nu nog op plantenjacht en al kennen we nu wel alle bergplanten, rotstuinplanten van Europa, elders is nog genoeg te ontdekken. Bijvoorbeeld in Patagonie in het uiterste puntje , bijna bij de Zuidpool, van Zuid-Amerika. Daar vond men een  leuk klavertje, dat werd met inachtneming van alle toestemmingen mee naar huis genomen en iedereen wilde er natuurlijk meteen een stekje van.

Geplant in de rotstuin blek dat ding met mooie gele bloempjes in de kortste keren de hele tuin in beslag te nemen en kreeg het plantje de naam woekeraar

 

In de kas lastig, in de tuin verdwijnt het ding na verloop van tijd, niet iedere plant went aan ons zeeklimaat. Maar op de tuintafel of een rek bij een deur of waar dan ook zijn vele van die klaversoortjes een aanwinst. De meesten zijn niet winterhard, en een droge en vorstvrije plek is voldoende, al geldt dit niets al algemene regel voor alle soorten. Knol of bol hebben ze bijna allemaal, onze inheemse Oxalis acetosella doet het goed als bodemgroeier in de schaduw en bloeit in maart/april met mooi witte bloempjes. Leuk is dat veel klavertjes bij regen of donker weer op bladeren vouwen. En sommige soorten uit Zuid-Afrika bloeien in onze winter als het daar zomer is, kasplantjes dus.

 

Wel winterhard is de O. adenphylla, bloeit lang en uitbundig,wordt 10 cm hoog en de bloemkleur is wit met rood/rose streepjes.. Afdekken met een glasplaatje tegen wegrotten in de winter. Geluksklaver zou de Nederlandse naam zijn voor O. deppei. Komt uit Mexico. Pot die naar binnen moet, vorstvrij dus of bolletjes oppakken en zo als de gladiolen of Dahlia overwinteren. Volle zon en heel fijn voor potcultuur. Er is een witbloeiende cultivar. Heeft bij de soort elk blad, dat lichtgroen is, een rode vlek en de bloemen zijn rose/rood, de cultivar die alba heet heeft geen rode vlek op het blad, maar rode spikkels

 

Uit Mexico komt ook de niet winterharde O. lasiandra. Uit midden 1800  in cultuur, karmozijn purper bloemen, veel bolletjes maakt deze klaver, in een pot, doorlatende grond, in de volle zon en zo vorstvrij overwinteren. Heldergroene bladeren en 25 cm hoog, leuke plant.

O. derpressa komt uit Zuid-Afrika, doet het goed in een pot, bloeit met 2 cm grote bloem die rose zijn en een geel hartje hebben. Groeien op een wortelstok, ook met pot en alles naar binnen en zo overwinteren Er zijn nog veel meer klavertjes, zoek op hoe ze de winter door te krijgen zijn en u hebt er maanden plezier van, in de winter in een koele ruimte met licht is er ook nog veel te doen in deze planten groep.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015