Column Loek Peters

Orchideeën

Mei 2015

 

Meestal slaat een tuinmens de schrik om het hart. Wat moet je nou met een orchidee in je tuin? Inheemse orchideeën  zijn allemaal beschermd en terecht, hun plek in de plantenwereld is een  bijzondere en dat geldt ook voor de uitheemse. Een aantal inheemse soorten wordt gekweekt en is in de handel. Een heel enkele keer vestigt een soort zich in de tuin maar het is ook goed mogelijk dat een inheemse soort via de handel in de tuin gekomen het zo goed doet dat na een tiental jaren wel 300 exemplaren groeiden in die tuin. In dit geval in de moerassige oever van een vijver de Epipactus. Op arme en vooral onbemeste grond doet de rietorchis, Dactylorhiza het vaak wonderwel. Ook in de handel verkrijgbaar en allebei zon of halfschaduw.

 

Maar er zijn meer orchideeën die veel plezier geven en niet moeilijk te houden zijn en dan in dit geval de aardorchideeën uit Azie. Je zou ze met wat geluk en voldoende afdekken in een warme tuin  in de volle grond kunnen poten. Maar net zo makkelijk is de groei op pot. De twee soorten komen min of meer uit  dezelfde gebieden in China, Taiwan en Japan. Eigenlijk is de naam aardorchidee niet helemaal van toepassing de soort vooral de soort Pleione groeit op rotsen en de Bletilla groeit wat meer op de grond. Beide soorten hebben groenachtige schijn knollen. Duidelijk is als je thuis zo groeit dat de grondsoort doorlatend moet zijn. Beide soorten houden van een mengsel van onbemeste potgrond, grit, lavagrit, brekerszand en dan is 50% potgrond meer dan genoeg.

 

Op pot geplant in de volle zon, niet laten uitdrogen, ze houden in het groeiseizoen van water en tegen eind van de zomer, begin herfst droger houden. Voor de eerste nachtvorst naar een vorstvrije plek waar de plant de hele winter kan blijven staan, eventueel zelfs in het donker. Hoe koeler  hoe beter. Opletten, wel droog maar niet laten uitdrogen. Zolang de aarde vochtig is, alles in orde. In het voorjaar verpotten en voorzichtig water geven. Op tijd naar buiten, maar let vooral op nachtvorst. Een beschutte plek is het beste. De plant maakt mooie bladeren en bloeit werkelijk schitterend einde voorjaar begin zomer. Behalve de oorspronkelijke bloemkleur zijn er ook cultivars met andere kleuren. Allemaal even mooi. En het worden er elk jaar meer,want er komen nieuwe schijnbollen aan de oude die,als ze voldoende groot zijn, los gemaakt en apart opgepot kunnen worden.

 

Net zoals het bolletje met de naam Rhodohypoxis zijn ook Bletilla striata en Pleione formosana en P. limprichtii fijne planten voor terras en balkon. Geen problemen met overwinteren, licht of donker en net 5 graden of zo. Niet laten uitdrogen, in een kelder of berging eigenlijk niet zo lastig, maar wel opletten.  In het voorjaar verplanten, elk jaar komen er nieuwe schijnbollen bij. De schijnbollen min of meer op de grond, kijk hoe ze staan als u ze koopt. In voorjaar en zomer lekker vertroetelen. Met fijne Dahlia, die dezelfde “zorg” vragen, een pot Agapanthus idem dito, een pot met kleine gladiolen, eventueel Hosta, bijvoorbeeld de cultivar ‘June’ een paar potten met Rhodohypoxis, eventueel in het voorjaar pot met bolleen zoals narcis, crocus en tulp en in de zomer kleine Allium of lelie. En je hebt een minituin.

 

Aardorchideeën zijn makkelijk te houden planten, de anderen genoemde ook. Bloeien mooi en op verschillende tijdstippen, vragen allemaal min of meer het zelfde regiem het hele jaar door en ook allemaal een of twee keer per jaar ’n klein beetje mest, zeker de Bletilla en Pleione ‘’n heel klein beetje. ’n Minituin met mini werk.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015