Column Loek Peters

Schermbloemen

April 2015

 

Als in de berm het fluitekruid bloeit is de lente bijna voorbij en begint de zomer. Jammer dat alleen het fluitekruid,vergezeld van boter- en paardenbloemen in de berm staan, er zijn zoveel meer planten die de berm fleurig en kleurig maken en ook nog eens goed zijn voor bij en hommel.

 

In de tuin passen schermbloemige prima en er  zijn eetbare bij, zoals de Roomse Kervel, Myrrhis odorata. Dat odorata staat er terecht, de plant rukt ook lekker, naar kervelsoep. Zoals veel schermbloemige is het blad heel fijn geveerd, wordt de plant zo’n 50 cm hoog en past die uitstekend in zon of halfschaduw in de border of elders in de tuin. Zaait zich onder goede omstandigheden uit. De gevlekte scheerling, die in de gifbeker zat van de beroemde Griekse filosoof Socrates hoort in de zelfde familie thuis, samen met Astrantia, ook een scherm –bloemige.

 

Peterselie en  selderij horen met veel moerasplanten ook in deze heel grote familie thuis. In Engeland zie je steeds meer groenten tussen de bloemen geplant en in een kleine tuin een heel fijne oplossing. Mooi is de Pimpernel met de naam Pimpinella major “Roseum’ Grote bevernel is de naam van de stamouder, net als de meeste bloemplanten uit deze familie, wat vochtige bodem graag. Droog daarentegen moet Ferula staan, flink hoog, erg mooi en volle zon. Eenjarig is Ammi majus, in een flinke groep een plaatje. Zet er dan wel klaprozen, boterbloemen, pimpernel en bevernel tussen. Nog meer geldt dat voor de engelwortel,

Angelica gigas. Statig en een blikvanger, samen met bijvoorbeeld Verbena

 

Schrik niet, ook zevenblad hoort in deze groep, die hoef je nooit te planten en krijg je vaak cadeau. Opruimen is een kwestie van geduld, elk nieuw blaadje plukken en omdat bladeren de mond van de plant zijn, kan zevenblad niet eten en gaat dood. Afblijven van wortels enzo. Wel past de maggieplant Lavas in deze groep en al deze planten zijn goed te combineren. Dille, Anethum graveolens verdient een plek en kan ook in de keuken gebruikt worden.

 

Kinderen en peen, Duacas carota is een goed startprogramma voor toekomstige tuiniers. De bloemen gaan slapen, sluiten en gaan dan hangen. Schermen met vruchten  sluiten zich ook in de vorm van een urn. Anthricus sylvestris ‘Ravens Wing is een cultivar van  het fluitekruid en echt heel mooi. Als onderbeplanting tussen struiken in de lichte schaduw een aanwinst.

 

Al deze planten zijn uitstekend toe te passen met Euphorbia, de hoge soorten, Verbena zoals gezegd, grassen zoals Hakonechloa en Pennisetum of de lage Stipa soorten. Aconitum, de monnikskap, zowel de blauwe als ivoorkleurige passen mooi in dit palet. De graslanden zijn het voorbeeld voor deze combinaties.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015