Column Loek Peters

Snoeien

September 2014

 

Snoeien doet groeien en dat is dan vaak het tegenover gestelde resultaat van dat wat de snoeister/er wilde bereiken. Er zijn bomen en struiken die moeten gesnoeid worden omdat ze anders niet leveren waar we op hoopten: fruit. Dan hebben we het niet alleen over appels, peren en pruimen, maar ook over hazelnoten, bessen, druiven en kiwi en vul maar in. Het snoeien van fruit gaat van simpel tot vakwerk. Van verjonging, oude takken aan de grond afknippen tot uitgekiend snoeiwerk aan fruitbomen. Allemaal te leren, dat wel 

 

Ook in de siertuin is snoei een middel om te helpen met bloei. Denk aan rozen,maar dan is er al meteen een maar. Gekweekte rozen bloeien dankzij snoei. Botanische soorten, gemakshalve de rozen zoals die in de natuur voorkomen, in de natuur pleegt niemand snoei, tenzij er elfjes of auvermennekes rond lopen,die rozen mogen maar hoeven niet gesnoeid te worden. Zo zijn er ook buxus planten gevormd tot pauwen, kippen en andere vormen. Die vorm blijft alleen maar behouden als er gesnoeid wordt. En dat geldt uiteraard ook voor de haag. Ook hier weer een kanttekening.

 

Een losse gemengde haag van meidoorn, wilde rozen, kardinaalsmuts, spaanse aak en alle andere soorten die geschikt zijn er een haag van te maken wordt natuurlijk breder en hoger dan de strak gesnoeide haag maar is ook erg mooi. De uiteindelijke hoogte en breedte bepaalt de tuinmens. Mooi en ecologisch uitstekend zijn die hagen wel en snoei is alleen nodig als een tak te ver uit de grens groeit. Na verloop van enige jaren wordt het een ondoordringbare masse vol bloemen en een huis voor veel vogels vlinders en allerlei andere dieren die er heel blij mee zijn. Jazeker, je hebt er ruimte voor nodig, zeg zo’n meter in de breedte en de hoogte,die bepaalt u zelf.

 

Met deze opsomming zijn we zo’n beetje door de snoei heen. Want eigenlijk zou geen enkele boom of heester/struik gesnoeid hoeven te worden. Als u dat wilt beleven moet u eens naar Engeland gaan, bomen met takken tot op de grond. Waar het bij de aanschaf van en boom of heester om gaat is de vraag naar de uiteindelijke afmetingen. Bij bomen geldt dan zelfs boompje groot plantertje dood. Er zijn echter ook meer dan voldoende kleine bomen voor de kleine tuin. Waar u op let? De grondsoort, in de zon, bloei en wanneer, hoe hoog en hoeveel jaar na aanschaf, herfstkleur, blad in de zomer, levert de boom veel of weinig schaduw en u kunt natuurlijk ook een fruitboom, half of hoogstam planten.

 

Bij struiken gelden dezelfde regels. De breedte van een heester is ook de hoogte. En plant dan de heester zover van pad of gazon, dat die uiteindelijke breedte geen probleem geeft, hoeft u niet te snoeien. Van snoei worden  bomen en struiken meestal niet mooier. Een ander probleem is de tijd van snoeien als dat moet. Alle bomen waarvan de wetenschappelijke naam met een A (Acer= esdoorn) B (Betula= berk) of C (Cornus= kornoelje) snoeien voor eind van het jaar of na de langste dag in verband met de sapstroom. En dat geldt voor alle ABC bomen en heesters. Maar ook voor de druif. Zoek dat op in de literatuur of vraag het bij de kweker.

 

Nog een onderwerp van veel discussie is de bloei die wegblijft als er gesnoeid is. Zoek uit op welk “hout” uw heester bloeit, oud hout of nieuw. Oud is een tak die dit jaar gemaakt wordt en volgend jaar bloeit. Voorbeeld: de hortensia. Vraag ook hier naar op de kwekerij. Nieuw hout treft u bijvoorbeeld aan bij Clematis. Snoei en hoe dat moet is een eindeloos verhaal, in ieder geval moet u ook rekening houden met invriezen van de tak na de snoei. En dan zijn zo ongeveer alle snoei problemen voorbij gekomen.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015