Column Loek Peters

Water in je tuin

April 2015

 

Water is een van de mooiste elementen en alle leven op deze aarde bestaat voor 80% uit water. Water zou dan ook in de tuin niet mogen ontbreken. Een kleine waterdichte bak kan op balkon en terras leven in de brouwerij brengen. Een kleine waterlelie, die maar 30 cm waterhoogte nodig  heeft, Nymphaea pigmaea ‘Helvola’ is een plezier om naar te kijken en compleet met een  enkel exemplaar van de egelskop, Sparganium, beiden in een pot en u hebt u minivijver

 

Kijk eens wat er allemaal op af komt. Libellen, hommels, vogels, teveel om op te noemen. In de winter de hele zwik zonder al te veel water vorstvrij en niet meer dan dat. Niet laten uitdrogen. Met grotere en kleine bakken organiseert u een watertuin. Pas op, op een balkon, 1 ltr water weegt nu eenmaal 1 kg. U kunt in feite alle moerasplanten gebruiken en die in emmers vorstvrij overwinteren en dat hoeft ook nog alleen maar als het echt graat vriezen. Een kelder of vorstvrije garage is voldoende. Kortom, een watertuin gaat zover als u wilt.

 

Een kleine of grote vijver is natuurlijk ideaal. En de vijverfolie geeft u alle vrijheid als we het hebben over afmetingen en vorm. De rand afwerken,zodat u geen folie ziet is minder lastig dan het lijkt Een natuurlijke vijver vraagt een andere oplossing dan een strakke en architectonische vijver. Zeker in een natuurlijke vijver is een fontein vloeken in de kerk. Alle waterlagen met hun verschillende temperaturen worden door elkaar gehusseld en vissen, salamanders, kikkers en wat al niet zijn daar niet blij mee.

 

Vraagt een natuurlijke vijver nauwelijks onderhoud, koi en vissen van elke soort vragen een totaal andere kijk op die vijver en zeker qua onderhoud. Koi zijn erg mooi maar vragen veel aandacht, goudvissen en windes minder, maar alle vissen hebben water van goede kwaliteit nodig. En dan komt de techniek om de hoek kijken. In Japan, waar koi vandaan komen,worden ze gekweekt in bergbeken die met kleine dammetjes even zovele vijvers maken, waarin het water voortdurend ververst wordt, de techniek moet dat hier doen.

 

Een natuurlijke vijver heeft als groot extra, dat dan al die mooie moerasplanten gekweekt kunnen worden. Deze planten horen bijna allemaal in de categorie pionierplanten thuis. In de natuur groeien vijvers  met stilstaand water dicht en die planten die wij moerasplanten nomen doen dat. Zet ze in emmers en verjong de inhoud elk voorjaar. Waterlelie zijn er in alle maten en soorten, de waterhoogte bepaalt de keuze en  houdt u daaraan anders hebt u  een waterlelie bladeren vijver.

 

Die natuurlijke vijvers leveren een heel grote bijdragen aan de instandhouding van veel aparte beestjes. Libellen, kikkers, allerlei voor het leven , ook voor ons, noodzakelijke insecten blijken volgens Engels onderzoek dankzij de natuurlijk en informele vijvers vaak van de ondergang gered te zijn. Ook de vogels zijn blij met die badkamer. Maak bij de oevers plekken die maar een paar centimeter diep zijn, zwembad voor onze gevleugelde vrienden. In dit soort vijvers horen vissen niet thuis, die eten uiteraard de larven van al dat spul met smaak op en geef ze ongelijk. Geen vissen betekend ook geen last van reigers, niks te eten toch?

Een beetje werk aan de natuurlijke vijver staat in geen verhouding tot de bijdrage die geleverd wordt aan de natuur en het plezier dat u u zelf aan schenkt.

© 2023 by Green Fingers. Proudly created with Wix.com

Marnis

Planten│Kwekerij│Limburg

Kloosterweg 9   

6241 GA Bunde

+31(0) 638145752

 

Openingstijden

Donderdag - Zaterdag: 10 - 17 uur

Koopzondagen: zie agenda

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Voor uitgebreide informatie klik hier!

 

Snel en eenvoudig informatie opvragen?

All rights reserved © GBHK ™ design 2015